Kategorie

Pancha masala 50g (Ajurveda Praha)

Indická kuchyně  » Masaly na pokrmy

Cena s DPH:60.00 Kč
Dostupnost:Skladem
ks

Název výrobku: Pancha masala 50g

Popis výrobku: Panch masala je léčivý zázrak ve Vaší kuchyni !!! Jedná se o barevnou směs celého koření, které se pro své léčivé vlastnosti používá do čonku.

Název "PANCHA MASALA" doslovně znamená "směs pěti koření"

- zlaté semínko pískavice

- zelené semínko fenyklu

- černé semínko hořčice

- žlutohnědé semínko římského kmínu

- černé semínko kalondží

V některých částech Indie se místo černé hořčice používa adžvajen nebo anýz.

V tradiční Oriyjské, Maithilské a bengalské kuchyni se panch masala osmaží na oleji nebo ghí což způsobí, že po chvíli začne koření pukat (tato technika je také nazývaná doslovně "temperování" v hindštině "čonk"). Jakmile se panch masala "rozpuká" do tohoto léčivého základu se přidají ostatní ingredience.

Další použití je trochu jiné než v první variantě. Směs opraženíte na suché pánvi tak aby všechna semínka zhnědla, necháte vychladnout a rozdrtíte v hmoždíři nebo v ruce. Rozdrcená směs se používá do polévek, marinád a na dušená masa.

Vyhněte se mletí směsi a jejímu dlouhému skladovaní, protože těkavé látky vyprchají.

Používejte v malém množství cca 1čl na 5 osob protože má silné účinky, chuť a vůni.

Drcená pancha masala je vhodné přidávat do:

- sýr, vejce, ryby, zvěřina, jehněčí, vepřové maso, drůbež, saláty, klobásy, polévky, steaky, jahody, rajčata, paneer.
- bramborové kari s tamarindem

- špenát a různé luštěninové pokrmy

Zdravotní výhody této masaly:

- římský kmín stimuluje vylučování pankreatických enzymů, důležitých faktorů při správné trávení a vstřebávání živin. Je to v podstatě lék proti nadýmání, má na naše zažívací stimulující účinky díky jeho obsahu těkavých olejů.
- hořčičné semínko je dobrým zdrojem selenu a hořčíku, omega-3 mastných kyselin, železa, vápník, zinek, mangan, hořčík, proteinů, niacin a vlákniny.
- semena pískavice jsou známá pro své čistící schopnosti

- fenykl prostředek působící na zažívání a podporuje chuť k jídlu
- kalonji semeno má mnoho léčivých vlastností včetně migrény, chronické nachlazení, bušení srdce, vypadávání vlasů, astma.

Směs všech těchto druhů koření podporuje v těle mnoho zdraví prospěšných procesů.

Složení :  semínko pískavice, zelené semínko fenyklu, černé semínko hořčice, semínko římského kmínu, semínko kalondží

Alergen vyznačen tučně! Skladujte v suchu!

Použití: k dochucení pokrmů a zlepšení trávení.

Dávkování: množství dle chuti přidejte do pokrmu

Pálivost masaly: 0

Země původu: ČR

Hmotnost : 50g

Datum min trvanlivosti: vyznačeno na obalu.

Výživové údaje na 100g: energie 1256 kj / 300 kcal,
tuk 4g, z toho nasyc mast kys 0g, sacharidy 30g,
z toho cukry 1.5g, bílkoviny 5,3g, sůl 0g

Výrobce: Novák Ant. , Csl.amády 50, Zeleneč

Infolinka: 777 271 712